Logo Huis Hypotheek Spanje

Veelgestelde vragen bij het kopen van een huis in Spanje

In de loop der jaren hebben wij alle vele klanten mogen helpen bij het kopen van een huis in Spanje. Een Spaanse hypotheek neemt nogal wat tijd en werk in beslag waarbij er vaak veel vragen ontstaan!
De meest voorkomende vragen hebben we voor je op een rij gezet.

Vraag en antwoord: Huis Hypotheek Spanje

In de loop der jaren hebben wij alle vele klanten mogen helpen bij het kopen van een huis in Spanje. Een Spaanse hypotheek neemt nogal wat tijd en werk in beslag. Vaak zijn er heel veel vragen! De meest voorkomende vragen sommen we hieronder op.


Kan ik bouwgrond financieren?

Het is niet eenvoudig om een financiering te krijgen op bouwgrond of een plot in Spanje. Het advies is de grond met eigen geld te betalen. Een hypotheek is alleen mogelijk als er zelf een huis gebouwd gaat worden op het perceel voor maximaal 50% van de waarde (uitgaande van taxatie).  Verder adviseren wij een advocaat of een jurist in de arm te nemen. Daarnaast ben je zelf ook verantwoordelijk voor de overige kosten, zoals bouwverzekeringen en de raming van de bouwkosten.

Wat is de maximale looptijd?

Een hypotheek bij een Spaanse bank moet voor de 75e levensjaar zijn afgelost. De minimale looptijd van een hypotheek in Spanje bedraagt 10 jaar en de maximale looptijd 25 jaar. Ben je 55 jaar? Dan kun je een hypotheek krijgen met een looptijd van 20 jaar. In het geval de hypotheek is afgesloten door twee personen wordt altijd gekeken naar de oudste persoon van het koppel.

Is een levensverzekering verplicht?

Het is vaak een eis, maar niet altijd.  Er zijn partijen waarbij het mogelijk is de hypotheek te krijgen zonder een verplichte levensverzekering. Bij de meeste Spaanse verstrekkers wordt er een korting op de hypotheekrente gegeven, maar let op vaak zijn de kosten van de aanvullende producten hoger dan de rentekorting.

Is er sprake van ‘onder voorbehoud van financiering’?

In Spanje is het niet gebruikelijk deze voorwaarde in het reserveringscontract staat. We raden daarom altijd aan als het kan deze voorwaarde op te laten nemen in de koopakte. Dit geeft je de tijd om de hypotheek rond te krijgen en biedt de mogelijkheid als er eventuele problemen voorkomen de koop te ontbinden.

Kan ik een hypotheek afsluiten met meerdere mensen (bijv. met familie)?

Dit is in bepaalde situaties wel mogelijk. Informeer gerust bij ons voor de mogelijkheden.

Kan ik een kleine hypotheek afsluiten?

Ja dat is mogelijk. De minimale hypotheeksom is € 50.000 en de minimale koopprijs € 71.500,

Hoe lang duurt het voordat de hypotheek finaal akkoord is?

Gemiddeld duurt een hypotheekproces 6 weken, maar dat hangt er met name vanaf hoe snel alle benodigde documenten compleet zijn. Het is gebruikelijk dat in Spanje bepaalde zaken vertraging oplopen en het komt geregeld voor dat er tijdens het hypotheekproces om aanvullende documenten wordt gevraagd!

Hypotheek oversluiten / herfinanciering in Spanje

Herfinanciering is in principe niet mogelijk. De Spaanse hypotheekverstrekkers staan daar niet zo voor open zoals in Nederland wel mogelijk is.  Er is een mogelijkheid wanneer het geld gebruikt gaat worden voor de aankoop van een andere Spaanse woning of voor het verbouwen/verduurzamen van de huidige woning. Verder zijn er nog een aantal restricties en regels waar rekening mee moet worden gehouden.

Kan ik een hypotheek krijgen op basis van huurinkomsten van mijn vastgoed in Nederland?

Ja. Bij de beoordeling van jouw hypotheekaanvraag wordt gekeken naar je huidige financiële situatie. De huidige huurinkomsten van je vastgoed in Nederland vallen daaronder.  Daarentegen kunnen toekomstige huurinkomsten niet worden meegenomen.

Heb ik een advocaat nodig?

Ons advies is altijd een advocaat of jurist (gestor) in de arm te nemen bij het aankopen van een Spaanse woning. Er komt namelijk veel meer bij kijken dan in Nederland. Denk aan het controleren en vertalen van alle Spaanse documenten, het controleren of alle juiste vergunningen er zijn en of er geen beslag ligt op de woning en of de woning staat ingeschreven in het Spaanse kadaster. Vanuit ons netwerk kunnen wij een Nederlandstalige advocaat aanbevelen.

Hoeveel belastingen moet ik betalen?

Wat eraan belasting moet worden afgedragen is anders dan in Nederland. Er is verschil of je fiscaal ingezetene bent of dat je als buitenlander wordt belast. Hierbij een aantal spelregels:
·         Verhuur je de tweede woning? Dan betaal je 19% belastingen op de huurinkomsten per kwartaal, na een kostenaftrek;
·         Verhuur je de woning niet? Dan betaal je in Spanje per jaar 19% belasting op het kadastraal inkomen;
·         Non-residencia betalen in Spanje IBI. Dit is te vergelijken met de onroerend belasting.

Let op: de huurinkomsten uit de Spaanse woning dien je op te geven bij de Nederlandse belastingdienst!

Is een taxatie verplicht voor een hypotheek?

Ja. Voor een Spaanse hypotheek is altijd een taxatie vereist die wordt uitgevoerd door een onafhankelijke partij. Als de taxatiewaarde lager is dan de koopprijs, valt de uiteindelijke hypotheek lager uit wat met zich meebrengt een hogere inleg eigen geld. Het is belangrijk na te gaan wanneer je zelf een taxateur inschakelt na te gaan of die partij wordt geaccepteerd door de bank waar de hypotheek wordt ondergebracht. Anders ontstaan er dubbele kosten.

Wat Is Euribor?

Hypotheken in Spanje zijn vaak gebaseerd op een variabele ‘Euribor’ rente, dit is de rente waartegen de Europese banken leningen aan elkaar te verstrekken.

Hoe Hoog Is De Maximale Hypotheek In Spanje?

De maximale hypotheek in Spanje bedraagt 60 tot 80% van de laagste waarde (koopsom of taxatiewaarde). Het restant van de koopsom plus de ca 12% kosten koper, dient u uit eigen middelen te voldoen.

Meer weten? Neem contact op.

Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op. Ook als je nog aan het oriënteren bent.
Contact opnemen

Direct weten wat mogelijk is?

Of vraag een hypotheekofferte aan.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram